Αυγ 10, 2021 | Γενικά
Προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.
Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση. Ο ρυπογόνος τοπικός σταθμός παραγωγής θα σβήσει, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα υποδομής που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας εν μέσω κλιματικής κρίσης».
(Από το δελτίο τύπου του ΑΔΜΗΕ)
Αυγ 10, 2021 | Γενικά
Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή που αυτό απαιτήθηκε σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες, αφενός της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Στις λιγνιτικές μονάδες , οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και έθεσαν σε λειτουργία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ τις μονάδες και αυτό παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι οι σταθμοί παραγωγής ήταν κλειστοί για δέκα μήνες (και η θέση σε λειτουργια δεν είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία καθώς απαιτεί χρόνο και προετοιμασία) αλλά και η έλλειψη προσωπικού που προκάλεσε η απολιγνιτοποίηση.
Στον ΑΔΜΗΕ οι εργαζόμενοι ήταν διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στον καύσωνα, με διαρκείς χειρισμούς και τις κατάλληλες ενέργειες ελαχιστοποιήθηκαν οι συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης στο δίκτυο Υψηλής Τάσης ενώ εξίσου αποτελεσματική ήταν και η μάχη που δόθηκε ώστε να μην απειληθούν και “βγουν εκτός” οι βασικές Γραμμές Μεταφοράς που θα έθεταν σε κίνδυνο συνολικά την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Οι συνάδελφοι στον ΔΕΔΔΗΕ από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη και δεκάδες συνεργεία (τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) αναπτύχθηκαν στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και αλλού και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να επισκευάσουν και πάλι τμήματα του δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης , που εξαιτίας των συνθηκών (αναζωπυρώσεις) είχαν καταστραφεί. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους συναδέλφους που εργάζονται σε κάθε τομέα που είναι απαραίτητος για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών και την ταχεία αποκατάσταση των βλαβών και βρίσκονται (ενισχυμένοι και από συνεργεία αλλων πόλεων) στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ θα ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά στην πίεση και τις ιδιαίτερες συνθήκες όπως το έχουν κάνει πολλες φορες στο παρελθόν με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό.
(Δελτίο Τύπου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ)